Agenda, wat is er te doen en te zien?

Agenda

DOOR:

De redactie

Kijk, luister, wandel, fiets en proef – tijdens het Bruegel-jaar komen alle zintuigen aan bod. Een selectie uit de mooiste programmaonderdelen.

Tapijten en glas-in-lood

Een van de spilfiguren tijdens de Renaissance in de Lage Landen was Bernard van Orley. Toen Pieter Bruegel de Oude in 1563 van Antwerpen naar Brussel verhuisde, kwam hij in de wereld van Orley terecht. Orley ontwierp wandtapijten en glas-in-loodramen en was hofschilder voor de Habsburgers, waardoor hij in hoge politieke kringen verkeerde. Bruegel liet zich door hem inspireren, maar richtte zich niet op de aristocratische, maar op de volkse kant van de maatschappij. Het is de eerste keer dat werk van Bernard van Orley uit alle hoeken van de wereld wordt samengebracht.

Op 11 april brengt het Huelgas Ensemble de prachtigste renaissancemuziek ten gehore in de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal in Brussel, waarvoor Orley de glas-in-loodramen ontwierp. Een lust voor oog en oor. Tickets zijn te bestellen via www.bozar.be.

Bernard van Orley. Brussel en de Renaissance

BOZAR
Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel
20 februari tot 26 mei 2019
Info: +32 (0)2 507 82 00 of www.bozar.be

Prenten in de eeuw van Bruegel

BOZAR
Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel
27 februari tot 23 juni 2019
Info: +32 (0)2 507 82 00 of www.bozar.be

Prenten in de Zuidelijke Nederlanden

Het grafische oeuvre van Bruegel is nog maar het topje van de ijsberg: in de schaduw van deze reus zijn nog vele andere pareltjes op papier te ontdekken. Prenten waren veelzijdig en flexibel en werden ingezet voor verschillende vormen van communicatie: van nieuwsprenten en politieke propaganda tot boekillustraties. De tentoonstelling schetst een beeld van de prentproductie in de Zuidelijke Nederlanden in de zestiende eeuw.

Levensechte ervaring

In openluchtmuseum Domein Bokrijk wanen bezoekers zich in een Bruegel-schilderij. En dat is precies wat de eerste conservator, Jozef Weyns, in 1958 voor ogen stond. Maak kennis met zestiende-eeuwse objecten en ontdek de betekenis achter Bruegels werken. Aan het einde van het parcours kunnen bezoekers het werk De strijd tussen Carnaval en Vasten letterlijk binnenstappen en zich een figurant voelen.

Theatergezelschap LAIKA presenteert in de zomermaanden (van 11 juli tot 1 september) tweemaal per dag een voorstelling over Bruegel in het openluchtmuseum in de stijl van de vertelkunstenaars uit zijn tijd.

De wereld van Bruegel

Domein Bokrijk
Bokrijklaan 1, 3600 Genk
6 april tot 20 oktober 2019
Info: +32 (0)11 265 300 of www.blikvanbruegel.be

Bruegel in drie dimensies

De wereld van Bruegel komt wel heel dichtbij tijdens de multimediale expositie die vanaf dit voorjaar in Brussel te beleven is. In het imposante Dynastiegebouw waant de bezoeker zich tussen de werken van Bruegel. De 360-graden projectie brengt de eigenzinnige personages uit zijn schilderijen tot leven. 

Beyond Bruegel

Dynastiegebouw
Mont des Arts 5, 1000 Brussel
6 april 2019 tot 31 januari 2020
Info: info@beyondbruegel.com of www.beyondbruegel.be

Feast of Fools. Bruegel herontdekt

Kasteel van Gaasbeek
Kasteelstraat 40, 1750 Lennik
7 april tot 28 juli 2019
Info: +32 (0)2 531 01 30 of www.feastoffools.be

Bruegels latere collega’s

Rond 1900, in de nadagen van de Romantiek, werd Bruegel herontdekt als een diep in de Vlaamse klei gewortelde schilder. Deze tentoonstelling laat zien hoe kunstenaars sinds Bruegels herontdekking omgingen met zijn artistieke erfenis. Ook hedendaagse kunstenaars is gevraagd in te spelen op thema’s uit Bruegels oeuvre of op de negentiende- en twintigste-eeuwse interpretaties daarvan. De resultaten zijn te bezichtigen in het prachtig gelegen Kasteel van Gaasbeek, dat in de dertiende eeuw gebouwd werd als onderdeel van de verdedigingsgordel rond Brussel.

Wandelen en fietsen in Pajottenland

Om inspiratie voor zijn landschappen op te doen, reisde Bruegel vaak af naar de schitterende omgeving van het Pajottenland. Deze openluchttentoonstelling toont hoe de Vlaamse meester naar het landschap keek. Bezoekers kunnen een wandel- en fietsroute van ongeveer zeven kilometer langs veertien installaties volgen. De tocht begint en eindigt bij twee gebouwen die door Bruegel geschilderd zijn: de kerk van Sint-Anna-Pede en de watermolen van Sint-Gertrudis-Pede. De tocht sluit goed aan op de tentoonstelling Feast of Fools in het Kasteel van Gaasbeek.

De blik van Bruegel: reconstructie van het landschap

Pajottenland
7 april tot 31 oktober 2019
Info: www.blikvanbruegel.be

Voor meer informatie en boekingen: www.visitbrussels.be

Culinaire rondleiding

Deze wandeling combineert fascinatie voor het verleden met culinaire fijnproeverij. Bezoekers krijgen een driegangendiner en een gegidste rondleiding door Brussel. Aan de hand van culinaire en historische anekdotes kunnen ze de Brusselse realiteit van nu bekijken met de blik van Bruegel van toen. De kracht van Bruegel is dat hij de mens realistisch toonde met al zijn gebreken en eigenaardigheden. Hij gaf volkse thema’s kleur en vorm. Zijn werk bevat tegenstellingen tussen rijk en arm, jong en oud, ziek en gezond. Onderwerpen die nog steeds actueel zijn.

Van woonhuis tot graf

Deelnemers aan deze stadswandeling lopen door het centrum van Brussel langs locaties waar Pieter Bruegel de Oude en zijn zoons Pieter Bruegel de Jonge en Jan Bruegel de Oude woonden en werkten. En ook langs gebouwen waar hun werken hangen. Van het Bruegelhuis in de wijk Marollen, waar Bruegel vermoedelijk heeft gewoond, tot het Museum voor Oude Kunst en Bruegels graf in de Kapellekerk.

Voor meer informatie en boekingen: www.visitbrussels.be

Muzikale bloemlezing

De muziekgroep Utopia bestaat uit vijf Belgische zangers, die al jaren optreden en veel bijval oogsten. Bruegel is een muzikale bloemlezing uit Bruegels tijd. De zangers van Utopia lieten zich bij het samenstellen van het programma inspireren door schilderijen van Bruegel. Daarom kozen zij voor werken van onder anderen Clemens non Papa, Thomas Crecquillon en Nicolas Gombert.

Bruegel – Utopia (Belgian Handmade Polyphony)

28 april 2019: 11-13 uur in Antwerpen, 16-18 uur in Gent
AMUZ, Kammenstraat 81, 2000 Antwerpen
Brabantdamkerk, Sint-Kristoffelstraat 1, 9000 Gent
Info en tickets: www.koorlink.be/programma

Vlaamse Meesters in situ

Project loopt tot 30 september 2019
Info: www.vlaamsemeestersinsitu.be

 

 

Onbekende meesters

Vlaamse Meesters in situ wijst de weg wijst naar kunstwerken van Vlaamse meesters uit de vijftiende, zestiende en zeventiende eeuw, die ver van de gebaande paden en musea te vinden zijn. Ze hangen sinds jaar en dag in kerken, kastelen of stadhuizen in kleinere stadjes of dorpen verspreid door Vlaanderen. Originele schilderijen zijn zo te bewonderen in hun oorspronkelijke omgeving, zoals de Sint-Bartholomeuskerk in Geraardsbergen of de Abdijkerk van Tongerlo. In de loop van het jaar zullen meer locaties hun deuren openen. 

Ervaar de zestiende eeuw

De Hallepoort, de Brusselse stadspoort uit 1381, is dit jaar ook een virtuele toegangspoort naar Bruegels universum. Door middel van virtual reality komen vier werken van de meester daadwerkelijk tot leven. In dit unieke gebouw, met veel authentieke objecten van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, kunnen bezoekers de zestiende eeuw echt ervaren. Bekijk schatten uit de Nieuwe Wereld, meetinstrumenten of wapenuitrustingen, of geniet boven op de oude stadspoort van een indrukwekkend uitzicht over de stad.

Terug naar Bruegel. Beleef de zestiende eeuw

Hallepoort
Zuidlaan 150, 1000 Brussel
18 oktober 2019 tot 18 oktober 2020
Info: +32 (0)2 534 15 18 www.kmkg-mrah.be

Van Fouquet tot Bruegel

Museum Mayer van den Bergh
Lange Gasthuisstraat 19, 2000 Antwerpen
5 oktober 2019 tot 31 december 2020
Info: +32 (0)3 338 81 88 of www.museummayervandenbergh.be

Terugkeer van Dulle Griet

Een van Bruegels beroemdste werken is Dulle Griet. Het schilderij is pas gerestaureerd en de oude kleuren van het doek zijn in ere hersteld. Het is is weer te bewonderen in Museum Mayer van den Bergh. Op 5 oktober is het exact 125 jaar geleden dat Fritz Mayer van den Bergh het schilderij aankocht op een veiling in Keulen. Dat wordt gevierd met een tentoonstelling over hem en medeverzamelaar Florent van Ertborn.

Jan Bruegel de Oude

Het Snijders&Rockoxhuis zoomt in op Pieter Bruegels zoon, Jan Bruegel de Oude. Jan behoorde samen met Peter Paul Rubens tot de succesvolste Vlaamse kunstenaars aan het begin van de zeventiende eeuw. Hij was van alle markten thuis. Hij schilderde landschappen, zeegezichten, stillevens, jachtscènes en mythologische taferelen. Zijn tekeningen tonen zijn talent, veelzijdigheid en creativiteit. Dankzij bruiklenen uit belangrijke verzamelingen, zoals het Louvre en het Rijksmuseum, krijgen bezoekers een beeld van zijn grote betekenis.

Jan Bruegel de Oude, Een reiswagen op een landweg,Collectie Stad Antwerpen, Museum Plantin-Moretus

Tekeningen van Jan Bruegel de Oude

Snijders&Rockoxhuis
Keizerstraat 10-12, 2000 Antwerpen
5 oktober 2019 tot 26 januari 2020
Info: +32 (0)3 201 92 50 of www.snijdersrockoxhuis.be

De wereld van Bruegel in zwart-wit

Koninklijke Bibliotheek van België
Kunstberg, 1000 Brussel
15 oktober 2019 tot 16 februari 2020
Info: +32 (0)2 519 53 11 of www.kbr.be

De wereld van Bruegel in zwart-wit

Tegenwoordig is Pieter Bruegel de Oude een wereldberoemde schilder, maar in zijn eigen tijd was hij voornamelijk bekend vanwege zijn prenten. Bruegel maakte veel meer etsen en gravures dan schilderijen. Het Prentenkabinet van de Koninklijke Bibliotheek bezit het volledige grafisch oeuvre van de meester. Deze collectie is zeer kwetsbaar en wordt speciaal ter gelegenheid van het Bruegel-jaar tentoongesteld. Dit is de eerste en mogelijk ook de laatste keer dat bezoekers de prenten van dichtbij kunnen bewonderen.

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, sturen wij dit magazine naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.

Deel dit artikel: